Hulp bij verzuim

Hulp bij verzuim

 

Als werkgever calculeer je uiteraard het risico van verzuim van werknemers in. Het is niet altijd te voorkomen dat een werknemer enkele dagen ziek wordt, maar langer verzuim kan een probleem opleveren voor jouw bedrijf. Een gezonde werkomgeving draagt bij aan een lager verzuim en ook de werknemers zelf kunnen ervoor zorgen dat ze gezond blijven. Bij een langdurig zieke werknemer komt er veel af op zowel de werkgever als werknemer. Vraag om hulp bij verzuim om samen met de werknemer toe te werken naar een snel herstel.

 

Preventieve maatregelen

 

Als werknemer zijn er bepaalde preventieve maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je werknemers fit blijven. Zorg voor een open werksfeer waarbij de ruimte is voor persoonlijke gesprekken. Ook een juiste voorlichting speelt een belangrijke rol, laat bijvoorbeeld een expert langskomen om te vertellen over het belang van gezonde voeding en beweging. Kijk ook eens kritisch naar het aanbod in de kantine en zorg voor zoveel mogelijk gezonde keuzes. Werknemers kun je stimuleren om te bewegen door bijvoorbeeld een keer per week sporten onder werktijd mogelijk te maken, of door een abonnement op de sportschool te vergoeden. Dit zijn investeringen, maar uiteindelijk krijg je hier veel voor terug.

 

Bedrijfsarts inschakelen

 

Als werkgever valt het aan te raden om een bedrijfsarts in te schakelen indien een medewerker langdurig verzuimt. Deze arts adviseert je als werkgever over hoe en wanneer de werknemer weer aan het werk kan gaan. Dit heet re-integratie. De bedrijfsarts mag alleen doorgeven of de werknemer wel of niet ziek is, hoe lang dit naar verwachting gaat duren en de mate van arbeidsongeschiktheid. Met deze informatie kan de werkgever vervolgens samen met de werknemer een re-integratieplan opstellen, waarin de verplichtingen voor zowel de werkgever als werknemer staan. De bedrijfsarts mag geen medische informatie verstrekken in verband met de privacy van de werknemer.

 

Second opinion aanvragen

 

De werknemer is verplicht om de aanwijzingen van de bedrijfsarts op te volgen. Indien de werknemer het niet eens is met de uitkomst van het onderzoek en het oordeel van de bedrijfsarts is het mogelijk om een second opinion aan te vragen. Dit kan zowel bij het UWV als bij een andere bedrijfsarts. Ook als de re-integratie vastloopt en werknemer en werkgever er samen niet meer uitkomen kan de werknemer advies vragen aan het UWV of een vakbond of andere belangenorganisatie. Op deze manier komt er een deskundig oordeel waar beide partijen zich aan moeten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*