thuiszorg Den Haag

thuiszorg den haag

 

Thuiszorg Den Haag, zo regel je dat

 

Natuurlijk wil je graag zolang mogelijk zelfstandig je alledaagse dingen kunnen blijven doen. Maar soms is dat gewoonweg niet mogelijk en heb je hulp van derden nodig. In bepaalde gevallen kun je dan een beroep doen op thuiszorg in Den Haag. Maar hoe functioneert dat hele proces, bij wie moet je je melden en wie draait uiteindelijk voor de kosten van die thuiszorg op. In dit artikel leggen we het beknopt aan je uit.

 

Cliëntondersteuner helpt bij aanvraagprocedure

 

Om je zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn is het in de eerste plaats heel erg belangrijk dat er een goede indicatie wordt gemaakt van de thuiszorg in Den Haag die je ook echt dringend nodig hebt. Voor het professioneel opstellen van zo’n indicatie kun je een beroep doen op de gemeente. Die zorgt er namelijk voor dat er gratis een cliëntondersteuner bij je op bezoek komt. Om daadwerkelijk in aanmerking te kunnen komen voor thuiszorg in Den Haag, moet de zorgindicatie vergezeld gaan van een officiële doorverwijzing van bijvoorbeeld een huisarts of een behandelend specialist. Ook daarmee kan de cliëntondersteuner je kosteloos helpen.

Zorg in natura of een pgb?

Na ontvangst van de officiële doorverwijzing kun je gaan bepalen op welke manier je graag wilt dat de thuiszorg in Den Haag voor je wordt uitgevoerd. Dat kan in de eerste plaats via een thuiszorgorganisatie waarmee de gemeente of het zorgkantoor een contract heeft. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over een bijkomende administratie, want dat wordt dan allemaal vanzelf voor je geregeld. Deze vorm van thuiszorg in Den Haag heet ook wel ‘zorg in natura’. Wil je helemaal zelf bepalen wie de thuiszorg aan je levert, dan biedt de overheid je de mogelijkheid om een persoonsgebonden budget (pgb) aan te vragen via de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Deze ogenschijnlijk aanlokkelijke vrijheid brengt echter wel met zich mee dat je dan een administratie bij moet gaan houden om telkens de gemaakte kosten bij de SVB terug te kunnen vragen.

 

Zorgplan en kosten

 

De laatste fase in het traject is het gezamenlijk opstellen van een zorgplan. Samen met je nieuwe zorgverlener bepaal je dan welke vorm van zorg gewnest is en hoe vaak en hoe lang dat dan duurt. Wie uiteindelijk de kosten voor je thuiszorg in Den Haag gaat betalen hangt af van de medische indicatie die tijdens het begin van het aanvraagtraject is vastgesteld. Het kan zijn dat de gemeente de vergoeding regelt, maar er zijn ook situaties waarbij het zorgkantoor of je zorgverzekeraar een groot deel van de uiteindelijke rekening voor thuiszorg in Den Haag betaalt. Los daarvan is het ook gebruikelijk dat er voor de hulpverlening een inkomensafhankelijke bijdrage bij je in rekening wordt gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*