Wanneer doe je een WWFT cliënten onderzoek

WWFT cliëntenonderzoek

Met de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme wordt je als ondernemer aangespoord om actie te ondernemen als je dubieuze transacties of ongebruikelijke transactiepatronen bij je cliënten voorbij ziet komen. Als ondernemer ben je verantwoordelijk om een goed WWFT cliëntenonderzoek uit te voeren en indien nodig een WWFT melding te maken. Het is belangrijk om direct actie te ondernemen als je afwijkende transacties opmerkt, omdat je anders een boete of strafvervolging riskeert. Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat je onderneming reputatieschade leidt door criminele activiteiten die je zakelijke cliënten begaan. In dit artikel leggen we je alles uit over de WWFT meldplicht en het WWFT cliënten onderzoek.

 

Het WWFT cliënten onderzoek

Je dient als ondernemer een gedegen cliënten onderzoek uit te voeren. Dit houdt in dat je bekijkt of je client transacties verricht naar landen die door de Europese Commissie zijn aangewezen als risicolanden naar aan leiding van de publicaties die zijn uitgebracht door de Financial Action Task Force (FATF). Deze lijst is terug te vinden op de website van de Europese Commissie en de FATF. Daarnaast dien je je Customer Due Dilingence toe te passen. Dit houdt in dat je je client kent. Hiervoor die je te onderzoeken of je client een Politiek Prominent Persoon (PEP) is of dat hij hieraan gerelateerd is zoals familie en naasten, of er sancties aan je client zijn opgelegd, of je client in aanraking is geweest met de Wet Handhaving, of je client een Uitgesloten Bestuurder (GB) is of dat hij negatief in de media is geweest. Door middel van speciale WWFT databases of automatiseringssoftware kan je dit met een simpele zoekopdracht achterhalen. Deze software brengt alles in kaart voor je op het moment dat er een resultaat tevoorschijn komt. Daarnaast kan je met een enkele druk op de knop het uittreksel van de Kamer van Koophandel en het identiteitsbewijs toevoegen aan je klantendossier. Hiermee voldoe je al gelijk aan de WWFT en deze software is up to date met de geldende wet- en regelgeving.

 

De WWFT meldplicht

Op het moment dat er afwijkende transactiepatronen of dubieuze transacties voorbij komen dan dient er bij jouw als ondernemer een belletje te gaan rinkelen en je dient deze dan direct aan te geven bij de Financial Intelligence Unit (FIU) Nederland. Deze gaan dan een nader onderzoek instellen naar de transactie en nemen waar nodig actie en schakelen de juiste toezichthouder in.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*