Wanneer maak je gebruik van een WWFT checklist

WWFT checklist

Als je als ondernemer onder bepaalde beroepscategorieën valt dan bestaat er een kans dat je een cliënten onderzoek en meldplicht hebt in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme. Om te bekijken of je hieronder valt kan je gebruik maken van een WWFT checklist. De wetgeving van de WWFT is sinds begin 2020 aangescherpt en wordt sindsdien ook strenger nageleefd. Om boetes en strafvervolging als ondernemer te voorkomen is het belangrijk om je aan deze wetgeving te houden. In dit artikel leggen we alles uit over de WWFT checklist.

Welke beroepen vallen onder de WWFT

Het is mogelijk dat je als ondernemer verplichtingen hebt onder WWFT als je aan- en verkoper bent van goederen, een bemiddelaar bij de aan- en verkoop van goederen, een makelaar of bemiddelaar bent in onroerende zaken, een taxateur van onroerende zaken, een exploitant van pandhuizen en domicilieverleners, een financiële instelling zoals banken, geldwisselkantoren, casino’s, trustkantoren, beleggingsinstellingen en bepaalde verzekeraars en vrije beroepsbeoefenaren zoals notarissen, advocaten, accountants, belastingadviseurs en administratiekantoren. De Belastingdienst, AFM, de Nederlandsche Bank en andere zijn toezichthouders op deze beroepsgroepen om te zorgen dat de WWFT nageleefd wordt.

Waarom de WWFT naleven

Het is belangrijk om de WWFT na te leven om te voorkomen dat je als ondernemer niet door de overheid strafrechtelijk vervolgd wordt en geen boete worden opgelegd. Hiervoor moet je een gedegen cliënten onderzoek uitvoeren en heb je een meldplicht als je onder de WWFT valt. Dit houdt in dat je bij dubieuze transactiepatronen of ongewone transacties van je client direct een melding moet doen bij de Financial Intelligence Unit (FIU) Nederland. Daarnaast dien je te letten op de risicolanden waarvandaan de transacties verricht worden of waar je client gevestigd bent. Deze risicolanden zijn terug te vinden op de website van de Europese Commissie en zijn opgesteld naar aanleiding door publicaties van de Financial Action Task Force (FATF). Door midden van gespecialiseerde WWTF automatiseringssoftware en WWFT databases kan je al een gedegen cliënten onderzoek bewerkstelligen. Door het invoeren van een persoon of bedrijf krijg je gelijk resultaat te zien als deze aanwezig is. Deze kan je met een klik aan je klantendossier toevoegen. Daarnaast kan je makkelijk een identificatiebewijs toevoegen en een uittreksel van de Kamer van Koophandel. Hierdoor bespaar je als ondernemer veel tijd in het doen van onderzoek naar je cliënten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*