Wat is Compliance Risk in het kader van de WWFT

Compliance Risk

Als je als onderneming een WWFT plicht hebt dan is het belangrijk om deze na te leven. Op deze manier kan je schandalen en reputatieschade voor je onderneming voorkomen. Als je pech hebt kan het in uiterste gevallen tot een faillissement van je onderneming leiden. In het geval van Compliance Risk betekent dit dat de Wet ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme correct nageleefd wordt. Als je dit als ondernemer niet doet dan bestaat er de kans dat je een boete krijgt opgelegd of strafrechtelijk vervolgd wordt door de overheid. In dit artikel leggen we je uit wat de WWFT inhoudt.

Wat is de WWFT

Je mag als ondernemer niet wegkijken bij ongebruikelijke transacties of dubieuze transactiepatronen. Op het moment dat je een van deze twee opmerkt dan dien je direct melding te maken bij de Financial Intelligence Unit (FIU) Nederland. Op de meldplicht na heb je de verantwoordelijk om een cliënten onderzoek uit te voeren. Dit houdt in dat je klantendossier aanlegt met daarin een kopie van het identificatiebewijs van de UBO, eventueel een UBO verklaring en een uittreksel van de Kamer van Koophandel. Daarnaast dien je een onderzoek naar je cliënten uit te voeren. Hieruit kunnen zaken komen over de client of het bedrijf waarvoor ze werken. Voorbeelden hiervan zijn negatieve media, Uitgesloten Bestuurders (GS), sancties, Politiek Prominent Persoon (PEP) of hieraan gerelateerd en de Wet Handhaving. Ondernemingen die onder de WWFT vallen zijn aan- en verkopers van goederen, een bemiddelaar bij de aan- en verkoop van goederen, een makelaar of bemiddelaar in onroerende zaken, een taxateur van onroerende zaken, een exploitant van pandhuizen en domicilieverleners, een financiële instelling zoals banken, geldwisselkantoren, casino’s, trustkantoren, beleggingsinstellingen en bepaalde verzekeraars en vrije beroepsbeoefenaren zoals notarissen, advocaten, accountants, belastingadviseurs en administratiekantoren.

Automatiseringssoftware of databases WWFT

Door middel van bepaalde automatiseringssoftware of gespecialiseerde databases in de WWFT kan je makkelijk onderzoek doen naar je cliënten. Met een paar klikken op de knop doe je een zoekopdracht en voeg je alle benodigde gegevens aan het klantendossier toe. Deze software is up to date met de laatste wet- en regelgeving en hierdoor voldoe je sowieso al aan het cliënten onderzoek. Het enige wat je nog zelf in de gaten moet houden zijn eventuele vreemde transacties of transactiepatronen die kunnen duiden op criminele activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*