Wat is een UBO verklaring

UBO verklaring

Als je onderneming een WWFT verplichting hebt dan moet je een Ultimate Beneficial Owner (UBO) aanstellen. Dit is een natuurlijk persoon en de uiteindelijke belanghebbende die zich niet kan verschuilen achter een onderneming, stichting of andere ondernemingsvorm. Het is belangrijk dat je nagaat of cliënten eventuele criminele activiteiten verrichten waar je eigen onderneming onderdeel van is. Als ondernemer ben je er verantwoordelijk voor dat je Customer Due Diligence op orde is, dit houdt in dat je weet wie je client is en deze kent. Hier dien je een cliënten onderzoek te doen en op het moment dat er eventuele dubieuze transacties plaatsvinden of vreemde transactiepatronen dan moet je direct een melding doen bij de Financial Intelligence Unit (FIU) Nederland. Op het moment dat het voor je niet vast te stellen wie de UBO is bij de client dan kan je vragen of je client een UBO verklaring voor je wilt invullen. In dit artikel leggen we je de basis van de WWFT uit.

Waarom is de WWFT belangrijk

Als je een WWFT plicht hebt dan is het relevant om de cliënten waarmee je zaken doet grondig te screenen. Dit is nodig om te voorkomen dat je een link hebt met een criminele organisatie, verdachte transacties of dubieuze praktijken. Behalve dat dit je onderneming reputatieschade oplevert kan het ook het voortbestaan van je onderneming bedragen. Ook is het mogelijk dat als je niet tijdig een melding doet dat je een boete of strafvervolging door de overheid krijgt opgelegd. Afhankelijk van de beroepsgroep waar je onder valt heb je een andere toezichthouders, dit kan bijvoorbeeld de Belastingdienst, De Nederlandsche Bank of de AFM zijn.

Cliënten onderzoek en meldplicht

Zoals hierboven al genoemd is het belangrijk om in het kader van de WWFT een klantendossier bij te houden waarin ook duidelijk is wie de UBO binnen het bedrijf van je client is. Naast een eventuele UBO verklaring dien je in dit bestand een identiteitsbewijs te uploaden en een uittreksel van de Kamer van Koophandel. Ook moet je een achtergrond check uitvoeren, dit kan tegenwoordig eenvoudig via gespecialiseerde WWFT automatiseringssoftware of bepaalde databases. Met een paar klikken voeg je dan alle benodigde informatie toe aan je klantendossier en eventuele resultaten die uit je zoekresultaten komen. Deze zoek resultaten bestaan uit gegevens over je client of het bedrijf waarvoor ze werken zoals negatieve media, Uitgesloten Bestuurders (GS), sancties, Politiek Prominent Persoon (PEP) of hieraan gerelateerd en de Wet Handhaving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*